Свято української писемності та мови

2017-11-13

Щороку 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли президент України Леонід Кучма – на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства – видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

В указі йдеться: «Встановити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця (послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, – ред.)».

Свято української писемності та мови щорічно гуртує навколо себе палких шанувальників рідної мови. У цей день усе українство світу долучається до написання Всеукраїнського диктанту. Ця подія ще раз доводить, що українців у світі дуже багато, а об’єднує їх усіх рідна українська мова.

Протягом листопада в ліцеї пройшло свято української мови та писемності. 9 листопада всі чекали із великим нетерпінням. Учні групи 6 – майбутні «адміністратори» прагнули перевірити свої знання, пишучи Всеукраїнський радіо диктант національної єдності.

/Files/images/novini/2017_god/svyato_ukransko_pisemnost/1.jpg

8 листопада відбулась виховна година «Мово рідна моя, не мовчи». Бібліотекар ліцею Гайченко Людмила Миколаївна розповіла учням про значення рідної мови в житті людини, спорідненість української мови з іншими словʼянськими мовами, її історію, багатство та своєрідність. Учні читали улюблені вірши співучою українською мовою, учениця Лихіна Настя заспівала пісню «Молитва про Україну». Наприкінці заходу вихованці перевіряли свої знання, взявши активну участь у вікторині, відгадували загадки, дописували вірші, закінчували прислів’я, читали скоромовки і отримували невеличкі подарунки.

/Files/images/novini/2017_god/svyato_ukransko_pisemnost/2.JPG/Files/images/novini/2017_god/svyato_ukransko_pisemnost/3.1.JPG/Files/images/novini/2017_god/svyato_ukransko_pisemnost/3.JPG/Files/images/novini/2017_god/svyato_ukransko_pisemnost/4.1.JPG/Files/images/novini/2017_god/svyato_ukransko_pisemnost/4.JPG

Бібліотекарі відділу соціокультурної діяльності молоді ОБЮ теж приєдналися до свята та провели захід «Настроєний життям, як скрипка», присвячений творчості неперевершеного майстра українського слова, витонченого лірика, художника, письменника та поета Богдана Лепкого. Цікаво й невимушено пройшла зустріч, учні дізналися, що Богдан Лепкий — талановитий прозаїк, перекладач, критик, історик літератури, творчість якого тривала майже півстоліття і зайняла одне із провідних місць в українській літературі. З цікавістю слухали учні про родину Лепких, дитинство майбутнього письменника, студентські роки у Віденському університеті. Бібліотекарі доповнили свою розповідь демонстрацією відео про життєвий і творчий шлях письменника, аудіозаписами пісень на його вірші “Журавлі”, “Час рікою пливе” та власне прекрасними зразками поетичного слова Богдана Лепкого — “Заспів”, “В'януть квіти”, “Видиш, брате мій”, “Цить серце”.

/Files/images/novini/2017_god/svyato_ukransko_pisemnost/5.JPG/Files/images/novini/2017_god/svyato_ukransko_pisemnost/6.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 377