Допоможи собі сам, подолай шкідливі звички

2013-11-20

13 листопада 2013 року в групах № 13, 13а, 4, 4а майстри виробничого навчання Бельська В.М. та Магдіна І.В. провели виховний захід на тему: «Допоможи собі сам, подолай шкідливі звички», на якому було розглянуто важливе питання інформування учнівської молоді про негативний вплив куріння тютюнових виробів на здоров'я людини, та привернення уваги до власного здоров’я.

Розробка Виховної години

Під час виховної години учні активно приймали участь у виконанні завдань, поставлених майстрами виробничого навчання, формуючи тим самим особисту думку щодо паління.

/Files/images/novini/kurenie/1_P1140720.JPG

До початку виховного заходу було проведено анкетування учнів «Моє ставлення до паління», в якому прийняли участь 56 учнів. Результати свідчать, що учнів, які спробували та продовжують палити - 25%, ніколи не пробували палити – 20%, час від часу палять – 5%. Першу цигарку викурили із цікавості – 22% учнів, за компанію з друзями – 19%, думали що це «круто» - 2%.

Зважаючи на поширеність паління серед учнів, раннє залучення до цієї шкідливої звички, її негативний вплив на здоров’я, успішність навчання і працездатність – профілактика та боротьба з палінням шляхом підвищення учнівської обізнаності є надзвичайно актуальним завданням.

/Files/images/novini/kurenie/2_P1140716.JPG

При виконанні завдання, під назвою асоціативний плакат «Паління» учні записали свої асоціації до терміну “паління” на паперові стікери та наклеїли їх на плакат. Серед основних асоціацій були: погане самопочуття, неприємний запах з роту, хвороби, відраза оточуючих, поганий колір обличчя, марна трата грошей, смерть…

Майстер виробничого навчання Магдіна І.В. звернула увагу на те, що паління шкідливе не тільки для здоров’я тих, хто палить, а й для тих, хто з ними поруч. «Пасивний» курець вдихає вдвічі більше нікотину, ніж сам любитель паління. Тютюновий дим містить нікотин, судинну отруту, смолу, безліч сильнодіючих канцерогенів та атерогенів, тобто речовин, що призводять до таких хвороб, як атеросклероз, рак, облисіння, катаракта, втрата слуху, руйнування зубів, остеопороз, захворювання серця, передчасна поява зморщок тощо.

/Files/images/novini/kurenie/3_P1140719.JPG

Разом з учнями провели підрахунки скільки витрачається коштів на придбання цигарок протягом одного тижня, одного місяця, одного року (за умови, що1 пачка коштує 8 грн., а за 1 день курець викурює одну пачку). Було підраховано, що за тиждень витрачається 56 гривень, за місяць – 224 гривні, за рік – 2688 гривень. Ця новина приємно вразила учнів. Молодь міркувала, що можна придбати за ці кошти, якщо кинути палити: мобільний телефон, обручку, відпочинок на морі, ноутбук, одяг, взуття та інше.

Відеолекція професора Жданова І.Г. наочно продемонструвала шкідливість тютюнопаління та його негативний вплив на стан здоров’я не тільки курців, а й оточуючих. Демонстрація ролика: «Що буде, якщо ви зараз кинете палити…» підштовхнула учнів замислитися.

/Files/images/novini/kurenie/4_Буфер обмена01.jpg

Виховний захід розширив знання учнів стосовно паління. Наскільки заняття вплинуло на вибір учнів, звичайно, невідомо, але позитивний ефект очевидний.

Вибирай сам – бути здоровим чи курити!

Кiлькiсть переглядiв: 268