Урок пам’яті «Сторінки кримської історії»2015

2015-05-22

Урок пам’яті«Сторінки кримської історії»,
присвячений вшануванню початку депортації кримських татар та представників інших народів з території Криму

Кожного року 18 травня Україна відзначає день скорботи і пам’яті щодо депортації кримськотатарського народу у 1944 році.

З цієї нагоди у нашому ліцеї відбувсяурок пам’яті «Сторінки кримської історії», на який завітав заслужений працівник культури України, голова Ради старійшин національних меншин у Миколаївській області Каймаразов Султан Мурад, який розповів учням про цю трагічну сторінку історії кримськотатарського народу.

/Files/images/novini/2015_god/urok_pamyat/P1220247.JPG/Files/images/novini/2015_god/urok_pamyat/P1220262.JPG

Як свідчить історія, за наказом Йосипа Сталіна 1944 року почалося виселення татар із півострова Крим. Перед цим увесь народ звинуватили в масовому дезертирстві та співпраці з нацистами. До вечора 20 травня усі — майже 190 тисяч — кримські татари залишили свої домівки.

Вивозили з Криму переважно жінок, дітей та літніх людей — чоловіків на той час в поселеннях майже не було. Більшість із них раніше мобілізували до Червоній Армії, частину відправили на роботи в «Москвоуголь», йдеться в спогадах очевидців та доповідних записках працівників НКВС.

Хтось загинув в дорозі, хтось — вже в місцях спецпоселень. З понад 190 тисяч кримських татар, яких депортували в 1944 році, в одному лише Узбекистані в найближчі півтора роки загинули близько 30 тисяч переселенців, зазначається в книзі «Депортація кримських татар. Як це було (спогади депортованих)».

Безперечно, ми повинні знати, шанувати і пам’ятати свою історію.

Разом з усіма громадянами України схиляємо голову перед пам'яттю десятків тисяч невинних жертв.

/Files/images/novini/2015_god/urok_pamyat/P1220269.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 233