Урок пам’яті

2014-12-05

«Голодомор 1932 – 1933 років в Україні»

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв голодоморів – мільйонів обірваних життів наших співвітчизників.

1933 рік - найчорніший час в історії України. В світі не зафіксовано голоду, подібного тому, що випав тоді на долю однієї з найродючіших і найблагородніших країн. Тривалий час 1933 рік називали одним з найсприятливіших в радянській історії. А навесні цього же року в Україні померло 25 тисяч щодня, 1000-щогодини, 17-щохвилини. Як сталося, що без стихій, без засухи , без іноземного нашестя все те могло сподіятися в нашій хліборобній Україні.

Нині ми знаємо що то було. Це був не голод, а штучно зорієнтований, відомо спрямований на вигублення українського народу – голодомор. Це була людоморська війна проти цілого народу, такого працьовитого, мирного і цілком безневинного. Доказом геноциду є свідоме створення владою таких умов життя, що призвели до масової смерті мільйонів українських селян. Зокрема Постанова Раднаркому УРСР “Про заходи підсилення хлібозаготівлі”, за своїм змістом нагадувала смертний вирок: “З оголошення цієї постанови припинили видачу будь-яких натуральних авансів по всіх колгоспах, що незадовільно виконували плани хлібозаготівель”.

Відвертому фізичному винищенню селян, також масовому теророві проти них сприяла постанова ЦВК «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперацій і зміцнення громадської власності» від 7 серпня 1932 року. Дозволялось застосовувати найвищу форму «Соціального захисту» - розстріл, а як виняток – 10 років ув’язнення.

Постанова, яку народ назвав постановою про «сім колосків», виправдовувала свавілля та злочини різних уповноважених.

Чим яскравіш Кремля світили зорі,
Чим дужче вождь про щастя дув у вуса,
Народ Вкраїни від голодомору
Мільйонами в землі перевернувся.

М.Московка

Ці слова стали епіграфом до Уроку пам’яті про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні який провели в бібліотеці МПЛСП для учнів.

/Files/images/novini/urok_pamyat/Буфер обмена01.jpg

До початку проведення Уроку пам’яті учні ознайомились з літературою книжкової виставки «Пам'ять єднає». Особливо зацікавила книга «Реабілітовані історією» Миколаївської області. Деякі учні знаходили в книзі матеріали того часу про їхні села та колгоспи.

/Files/images/novini/urok_pamyat/Буфер обмена02.jpg

Ознайомились учні і з твором Уласа Самчука «Марія» який був написаний правдиво, але довго забороняли його видавати та читати.

З сумом та скорботою слухали учні уривок з оповідання В.Марущак «Пустеля» який автор присвятила своїй мамі, що пережила голодні роки.

Молодь повинна знати свою історію, хто не знає минулого, той не вартий свого майбутнього.

/Files/images/novini/urok_pamyat/Буфер обмена03.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 220