«Форум-театр: Театр для діалогу» у рамках Всеукраїнської освітньої кампанії «Голуб миру»

2014-09-25

«Театр скрізь, де хтось щось робить, а за ним спостерігають зі сторони». Кожна людина, по суті - театр.

19 вересня 2014 року під керівництвом заступника директора з НВихР Гусак А.В. та практичного психолога Миник І.В. у Миколаївському професійному ліцеї сфери послуг відбувся «Форум-театр: Театр для діалогу» у рамках Всеукраїнської освітньої кампанії «Голуб миру». Основною метою заходу стала пропаганда миру і толерантності, дотримання принципів гуманності, свободи, добра і поваги.

Техніка форум-театру походить від Театру пригноблених, що був заснований Августо Боалем в Бразилії в 1960-х роках з метою трансформації звичайних глядачів в активних учасників через театральний досвід постановок з реального життя і проблем, з якими стикаються люди.

Сценічний спектакль який розробили учні ліцею пропонував для розгляду соціальні проблеми сучасності: неповага до старшого покоління, байдужість, черствість, егоїзм тощо , а кожен персонаж виконував певну соціальну роль. Головним героєм учні обрали бабусю (у ролі жертви ситуації), і зобразили день із її життя, інші персонажі у ролі її оточення (сім'я, сучасна молодь та інші члени суспільства).

/Files/images/novini/teatr_dlya_dalogu/театр1.jpg

Форум-театр – це перш за все простір для дискусій, тому після показу спектаклю з учнями обговорили такі питання:

- які із ситуацій, що сталися з бабусею, найбільше здалися несправедливими?

- чи спостерігали щось подібне на вулицях нашого міста? Якщо так, то як саме ви себе поводили: просто спостерігали чи втручалися у ситуацію?

- якби ви були на місці дійових осіб…тощо?

Після дискусії глядачі стали акторами, які могли у будь-яку мить зупинити несправедливість на сцені і змінити хід подій, що відбувалися з бабусею протягом дня, тим самим змінивши сумний фінал спектаклю на позитивний.

/Files/images/novini/teatr_dlya_dalogu/театр2.jpg

Слід відзначити, що глядачі театру зайняли досить активну позицію, пропонували найрізноманітніші варіанти вирішення ситуацій

Театр закликає людей займати соціально - активну позицію. Тут кожен може внести свою лепту, поважаючи інші точки зору, розраховуючи на повагу у відповідь.

/Files/images/novini/teatr_dlya_dalogu/театр3.jpg

Ми, люди, безсумнівно, маємо здатність змінювати своє життя і покращувати його. Як сказав Августо Боаль: « Ми повинні мати хоробрість, мужність, щоб бути щасливими»

Кiлькiсть переглядiв: 218