Витинанки

2014-05-26

В МПЛСП відбулася зустріч з майстром народного мистецтва України Бурдіною Антоніною Анатоліївною.

Витинанки – прикраси житла, акуратно витяті ножицями, вирізані ножем, або вищипані з білого та кольорового паперу. В Україні мистецтво витинанки набуло розвитку наприкінці XIХ століття. У той час важко було знайти сільську хату без чудових паперових прикрас.

Нині майже не залишилось майстринь, які можуть навчити та продемонструвати витинання. Приємно, що декілька майстрів творять в Миколаєві.

/Files/images/novini/vitinanki/DSC00232.JPG

Антоніна Бурдіна, яка деякий час займалась авангардним мистецтвом, а потім під впливом Марії Примаченко, народної художниці, вона вирішила з паперу виготовити ті роботи, які залишила після себе майстриня в живопису. Роботи витинанки вражають своєю неповторністю, новизною. Цій майстерності Антоніна Бурдіна вчилася самотужки.

/Files/images/novini/vitinanki/DSC00242.JPG

В бібліотеці МПЛСП представлені роботи Антоніни Анатоліївни Бурдіної, за мотивами Марії Примаченко, присвячені Великодню «Яйце-райце», де учні, викладачі та працівники мали змогу познайомитися.

/Files/images/novini/vitinanki/DSC00246.JPG

А.А. Бурдіна також майже 10 років працює з ракушкою.

Її панно виставлялися в музеї суднобудування та флоту, Будинку художника, в муніципальній виставковій залі, в українському театрі, Будинку вчителя.

/Files/images/novini/vitinanki/DSC00253.JPG

Член літературного об’єднання «Стапель» та «Рефлектор» Антоніна Бурдіна завжди дивує гострим словом, мудрими думками. З під її пера входять невеликі оповідання під назвою «Філософія в кімнатних тапочках», афоризми, гуморески «Ой, скажіть же, добрі люди?»

/Files/images/novini/vitinanki/DSC00256.JPG

Зустріч в бібліотеці ліцею пройшла жваво, цікаво і з задоволенням. Учням, майстрам, викладачам дуже сподобалось.

/Files/images/novini/vitinanki/DSC00257.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 253